Coronavirus laboratorier: "Vi har alternativer, hvis prøvekits slipper op"

Foreløbig er der ingen voldsom frygt for, at en mangelsituation vil stoppe analyser for corona, men lagre af reagenser og plastvarer kan blive presset, lyder det fra laboratorier flere steder i landet. "Men vi har vi alternativer," siger Birgitte Tønning.

Nyhed

​​​ Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

web1Oprensningsrobot. Bioanalytiker Maria dreibøl
Bioanalytiker Maria Dreibøl ved oprensningsroboten p​​å Klinisk Mikrobiologisk afdeling, Slagelse Sygehus.

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Slagelse havde i fredags reagenser til ca. 1.200 SARS-COV-2 analyser. Hidtil er der brugt til cirka 30 prøver om dagen. Derfor har ledende bioanalytiker Pia Krohn Hansen hidtil været fortrøstningsfuld med, at det nok skulle række. Men hen over weekenden og mandag har brugen været stærkt stigende. Derfor begynder Pia Krohn Hansen at bekymre sig over, om der kan opstå en mangelsituation.

Men som ved alt andet med den nye virus-sygdom ved ingen, hvordan situationen udvikler sig. Skal der pludselig testes endnu flere danskere, kan lageret til analysen i Slagelse komme under pres.

”Vi håber på, at klinikerne er restriktive omkring, hvem der skal podes,” siger Pia Krohn Hansen.

Mangel på pl​astvarer

Hos Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital har man også foreløbig reagenser nok til analysen. Men ledende bioanalytiker Birgitte Tønning ved, at der vil kunne opstå en mangelsituation på et tidspunkt. Også fordi leverandørerne af kits er presset af kunder i hele verden.

”Men så har vi alternativer i form af inhouse-løsninger, som vi selv kan designe. Vi kan købe vores egne primere og prober til PCR-analysen. Jeg er måske mere bekymret for mangel på plastvarer, for eksempel plader og pipettespidser,” siger Birgitte Tønning.

Alternativer mere besværlige​

web_Prøves sættes i cycler bioanalytiker Michael Olsen
Bioanalytiker Michael Olsen sætter COVID-19 prøver i cycler på Klinisk Mikrobiologisk afdeling, Slagelse Sygehus.  

I starten af corona-udbruddet foretog Statens Serum Institut alle analyser, men over de sidste halvanden uge er seks klinisk mikrobiologiske afdelinger gået i gang. Dermed kommer der forholdsvis færre prøver til seruminstituttet. Men alle positive analyser videresendes til SSI til typning og gensekventering.

Afdelingschef Claus Nielsen fra Statens Serum Institut frygter heller ikke nogen mangelsituation her og nu. Han peger også på alternativer til de kommercielle kits. Der findes andre metoder til at oprense RNA og DNA.

”De fremgangsmåder passer måske ikke ind i det store flow på laboratorier. De er muligvis lidt mere besværlige. Man skal lave lidt om på den måde, man plejer at gøre på. Men det fungerer. Det er lidt som at spise sigtebrød i stedet for franskbrød,” beskriver Claus Nielsen.

Han tilføjer, at det er vigtigt i den nuværende situation at passe på, at alle reagenser ikke bliver brugt til SARS-COV-2 analyser. Der er mange andre alvorlige sygdomme, som der stadig også skal analyseres for.

Begrænset holdbarhed​

Det store medicinalfirma Roche har i weekenden været ude med en advarsel om, at coronavirus udfordrer dem på levering af testmaterialer. Presset kommer fra hele verden, og produktionen udvides med 50 %.

Ingen laboratorier har været ude at hamstre. De ledende bioanalytikere ønsker at optræde ansvarlige.

”Vores kits har også en begrænset holdbarhed på seks-otte måneder. Hvis smittesituationen pludselig ændrer sig, er det uforsvarligt, hvis vi står med mange tusinde kits, som bliver for gamle,” siger Pia Krohn Hansen fra Slagelse Sygehus.

webPrøver afpippeteres. Bioanalytiker Michael Olsen
Bioanalytiker Michael Olsen afpippeterer COVID-19 prøver på Klinisk Mikrobiolgisk afdeling, Slagelse Sygehus.​

Varer fra Norditalien

De ledende bioanalytikere holder kontakt med hinanden. Birgitte Tønning har indtryk af, at de bruger forskellige laboratoriesystemer og leverandører. Det kan blive en fordel, hvis der opstår et pres.

Birgitte Tønning er mere bekymret for andre dele af situationen. Hendes afdeling køber for eksempel kits til antistofundersøgelser hos et firma i Norditalien. Hun spekulerer over, om de fortsat kan levere, når store områder af landet nu nærmest lukkes ned.

”Jeg kan da godt forestille mig, at vi kommer i en situation med nogle produkter, hvor vi får at vide, at vi kun kan få syv, hvis vi bestiller ti. Det har vi prøvet før under influenzaepidemier. Leverandørerne prøver at fordele deres varer bedst muligt,” siger Birgitte Tønning fra Aarhus Universitetshospital.

Særligt benyttede sider på dbio.dk