14-10-2020

COVID-19 bliver nu anerkendt som arbejdsskade

Næstformand i Danske Bioanalytikere Katja Wienmann Bramm glæder sig over, at sagerne anerkendes, så bioanalytikere og laboranter i frontlinjen sikres bedst muligt.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Af Helene Højgaard, juridisk konsulent
 

I Danmark har 1.4​80 anmeldt en arbejdsskade, fordi de har været smittet med covid-19. Indtil videre er 392 anerkendt – ingen er afvist. ​Pressefoto: Region Nordjylland

 
Hovedpine, koncentrationsbesvær og muskelsmerter. Flere og flere melder om senfølger, efter de har været smittede med covid-19. 

I Danmark har 1.480 anmeldt en arbejdsskade, fordi de har været smittet med covid-19. Indtil videre er 392 anerkendt – ingen er afvist. Godt 4 ud af 10 kommer fra sundhedspersonale på et af landets sygehuse, også laboranter og bioanalytikere. 

Anerkendes for en sikkerheds skyld​

Forskerne har endnu ikke påvist, at covid-19 kan give varige følger, men for at være på den sikre side, anerkender Arbejdsmarkedets Erhvervssikring nu covid-19 som en arbejdsskade, når man er blevet smittet via arbejdet. 

Efter 12 måneder vurderer de, om der er varige mén hos den enkelte, og om følgerne af covid-19 påvirker evnen til at arbejde.

Arbejdsskader skal anmeldes inden for 1 år. Derfor er det vigtigt at sagerne anmeldes nu, også selvom man ikke har haft gener eller har senfølger fra sygdommen. 

Vi har presset på​

Det glæder næstformand i Danske Bioanalytikere, Katja Wienmann Bramm:

”Som vi ved, arbejder sundhedspersonale i fronten under pandemien, derfor er jeg rigtig glad for, at sagerne nu anerkendes som arbejdsskader. Vi har fra starten lagt et pres på myndighederne for at få sagerne anerkendt, idet vi ikke kender denne sygdom på langt sigt, og bioanalytikere og laboranter skal sikres bedst muligt”, siger hun. 

Danske Bioanalytikere anbefaler alle der har været, eller bliver smittet med covid-19 via deres arbejde, at anmelde det som en arbejdsskade – for en sikkerheds skyld. 


 

Hvordan anmelder jeg covid-19 som en arbejdsskade?​

Hvis du har en positiv podetest, er det en arbejdsulykke, som din arbejdsgiver skal anmelde.

Hvis du har en positiv antistoftest, er det en erhvervssygdom, som din praktiserende læge skal anmelde.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at anmelde en arbejdsskade, kan du altid kontakte dbio’s arbejdsskadekonsulent, Helene Højgaard på hho@dbio.dk eller 4422 3241.
LinkedIn Email Twitter