Bæredygtigt arbejdsliv - ja tak!

dbio har i dag sendt krav til ny overenskomst i regionerne, som forhandles de næste uger. Fokus er på løn og bæredygtigt arbejdsliv, så bioanalytikere og laboranter kan holde til presset.

Nyhed

​​​​​ Af Tina Groth-Andersen, konsulent

Martina robust
OK21 handler om løn, men også et bæredygtigt arbejdsliv, som bioanalytikere og laboranter kan holde til. Regionerne kan kun være interesserede i, at medarbejderne kan holde til det mange år endnu, siger Martina Jürs. Foto: dbio.

Hvor meget kommer lønnen til at stige, og hvordan får bioanalytikere og laboranter et bæredygtigt arbejdsliv? Danske Bioanalytikere har i dag sendt krav til ny overenskomst, som forhandles de næste par måneder med Danske Regioner. 

Medlemmer af dbio kunne sende ønsker til en ny overenskomst ind omkring sommerferien. I efteråret har dbio prioriteret kravene og derefter med Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet, som vi forhandler sammen med i regionerne.

Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere bemærker især om vores krav:

Løn bliver en knast

”OK21 bliver forhandlet i skyggen af corona-epidemien. Vi har formuleret, at jeres løn ”som minimum indebærer en sikring af reallønnen”, dvs. at jeres løn stiger mindst lige så meget som priserne gør. I har knoklet for at holde sundhedsvæsnet på fode under corona-pandemien – og gør det stadig. Selvfølgelig er der usikkerhed om økonomien, men vi accepterer ikke, at I sakker bagud”.

Bæredygtigt arbejdsliv, ja tak!

”Corona-epidemien har ramt et sundhedsvæsen, som i forvejen var presset. Derfor har vi også fokus på et bæredygtigt arbejdsliv, som bioanalytikere og laboranter kan holde til. Vi har stillet en række krav om arbejdstid, seniorer mv. I er en investering, og regionerne kan kun være interesserede i, at I kan holde til det mange år endnu”.

Fritvalg, så man selv kan vælge

”Vi har også stillet et krav om en fritvalgsordning, hvor medarbejderne selv kan vælge mellem løn, pension og frihed. Det krav har dbio’s medlemmer stillet de sidste mange overenskomstforhandlinger. Mange privatansatte har det, og jeg tror, det kan give noget luft og fleksibilitet, at man selv kan vælge. Men nu må vi se, hvad regionerne siger”, slutter Martina Jürs.

dbio med ved alle borde

Martina Jürs er en del af forhandlingsdelegationen for både Sundhedskartellet og Forhandlingsfællesskabet i regionerne, og sidder med ved forhandlingerne med Danske Regioner på både de såkaldte generelle krav, som senior, ferie og barsel, og de specielle som arbejdstid, kandidater og lokal løn.

I staten forhandler dbio sammen med CO10, hvor kravene først offentliggøres sidst på ugen. 

Du kan følge overenskomstforhandlingerne på hjemmesiden og Facebook de næste uger.

Du kan læse alle krav her.

Fakta: Hvem forhandler dbio sammen med?

Kravene forhandles ved forskellige borde, fordi nogle regler gælder alle ansatte i regionerne og andre kun gælder Sundhedskartellet.  

Danske Bioanalytikere forhandler de generelle krav, som fx vilkår for seniorer, ferie og barsel sammen med Forhandlingsfællesskabet (51 organisationer) med mere end ½ mio. medlemmer i kommuner og regioner.Det er bl.a. læger, portører og pædagoger.

Danske Bioanalytikere forhandler de specielle krav, som lønmodellen og trin, fridage, arbejdstidsregler og vilkår for kandidater sammen med Sundhedskartellet (8 organisationer), som dækker mere end 90.000 i kommuner og regioner. Det er bl.a. radiografer, tandplejere og sygeplejersker. 

I staten forhandler Danske Bioanalytikere sammen med CO10, som dækker 40.000. Det er bl.a. politibetjente, socialrådgivere og sygeplejersker ansat i staten.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk