"Brug os i almen praksis" har vi sagt igen og igen: Det lange seje træk viser nu resultater

De praktiserende læger er for alvor begyndt at få øjnene op for bioanalytikernes kvaliteter. Endelig; næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen fortæller om gennembrud for dbio’s markedsføringsindsats over for praksislægerne.

Frispark
FRISPARK_Bitten

Fra årets Lægedage i Bellacenter, hvor dbio deltog med en stand, vil jeg fremhæve to situationer, hvor jeg ser fremskridt:

  • I kurset AK-behandling i praksis for personale med selvstændige konsultationer omtaler underviseren (en praktiserende læge fra hovedstadsområdet) bioanalytikerne på fornemmeste vis og fremhæver, at her har vi særlige kompetencer som med fordel kan bruges i praksis.
  • En praktiserende læge fra Nordjylland henvender sig på standen og tilbyder at lave et samarbejde med dbio. Med det formål, at få flere praktiserende læger til at ansætte bioanalytikere i almen praksis. Hun sagde bl.a.: “Det er en totalt overset gruppe, og lægerne ved slet ikke hvad de går glip af”.

Siden 2013 har dbio deltaget på Lægedage i Bellacentret med en stand. Målet har været at få praktiserende læger i tale, så de bliver opmærksomme på hvad, vi bioanalytikere kan bidrage med i deres klinikker.

Dette er en dagsorden, som tager lang tid at føre ud i livet – altså det lange seje træk. Jeg har selv deltaget på standen som hovedbestyrelsesmedlem i 2014, 2015 0g 2016 – denne gang var jeg på standen i det omfang, min kalender tillod det som næstformand med ansvar for almen praksis.

Standen bemandes af bioanalytikere ansat i en lægepraksis, laboratoriekonsulenter og hovedbestyrelsesmedlemmer i dbio. Det er altid en fantastisk oplevelse at være på standen og høre, hvordan bioanalytikerne begejstret fortæller om deres arbejde hos de praktiserende læger – det er helt afgørende, at det er bioanalytikere fra “virkeligheden”, der forklarer lægerne om vores kvaliteter.

Jeg var ellers i tvivl. På første hovedbestyrelsesmøde efter jeg var tiltrådt som næstformand i dbio, skulle vi beslutte, om dbio igen i år skulle deltage med en stand. jeg var i tvivl om, hvorvidt dbio’s tilstedeværelse på Lægedage er den rette prioritering af ressourcer. Er det den måde, vi bedst udbreder kendskabet til bioanalytikere i almen praksis? Vi endte heldigvis med at stemme ja.

Nu hvor jeg ikke selv været til stede på standen i de to sidste år, kan jeg helt klart se, at der er sket en positiv ændring – det var nemmere at få lægerne i tale, og som nævnt taler flere praktiserende læger positivt om bioanalytikere og deres kompetencer. Helt af sig selv!

Jeg har derfor en tro på, at det arbejde dbio har lavet gennem en årrække, nu endelig betyder flere bioanalytikere ansat i praksis. Så en stor tak til de bioanalytikere der gennem tiden har været på dbio’s stand – uden jer havde et sådant gennembrud ikke været muligt. 

bitten_for_web_profile
  • Bitten Kaanbjerg Kristensen
  • Næstformand i Danske Bioanalytikere siden 2018
  • Bor i Ikast i Midtjylland
  • Har senest arbejdet som bioanalytiker og FTR på Aarhus Universitetshospital
  • ​Frispark er en månedlig kommentar fra et af medlemmerne i Danske Bioanalytikeres formandsskab bestående af en formand og to næstformænd.
  • Frisparket er alene udtryk for skribentens holdning.
  • Debat om månedens Frispark foregår på Facebook.
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk