Dag 3 til Folkemødet på Bornholm: Designermedicin, Den Danske Model - og franske reformer

Regionsformand Britta Mølgaard mener, at bioanalytikere kommer til at spille en rolle ift. personlig medicin, og glæder sig over, at den nye præsident i Frankrig vil reformere det franske arbejdsmarked efter dansk model. Læs blog fra dag 3 på Folkemødet.

Nyhed
britta

Af Britta Mølgaard, regionsformand, Danske Bioanalytikere Nordjylland

Netværkeri er en stor del af Folkemødet. Her er Britta Mølgaard, regionsformand i dbio-Nordjylland, foreviget sammen med Jytte Wester, formand og Helle Kjærager Kanstrup, 1. næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Nordjylland.

Sundhed som haute couture. Ja, hvem vil ikke hellere have en parisermodel end en las fra H&M? Gælder det også for medicin? Det var hovedspørgsmålet ved en debat, arrangeret af Danske Regioner.

Måske skal vi væk fra devisen om, at one size fits all. Gælder det også for medicin til alvorligt syge kræftpatienter?

Ja, det lyder i mine ører som det eneste rigtige.

Selvfølgelig er personligt designet medicin en af løsningerne på kræftbehandlingen. Men har vi også råd til det? Vi ved det ikke. Riget fattes penge og sundhedsvæsenet er ingen undtagelse.

Som jeg ser det, kan det måske finansiere sig selv. Der må også være besparelser at hente. Medicin er dyr, og hvis den kun gives til dem, der har gavn af den, må omkostningerne blive lavere. Samtidig undgår man at skulle behandle skadevirkningerne af uvirksom og måske skadelig kræftbehandling. Dertil kommer, at man sparer patienterne for de bivirkninger, som der er forbundet med det.

Jeg mener også, at bioanalytikere kommer til at spille en rolle i behandling med personlig medicin. Der skal noget diagnostik til for at finde frem til den helt rigtige behandling. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en vigtig del af vores fremtid.

Dansk model i fransk version

Den Danske Model så selv Anders Lund Madsen kan forstå den. Anders Lund Madsen havde sat tre kæmper i det danske arbejdsmarked stævne: Karsten Dybvad, DA, Claus Jensen, Metal og finansminister Kristian Jensen fra Venstre.

Ja, den danske model, hvad er den for en fisk? Den har været kendt og respekteret siden slutningen af 1800-tallet. Men hvordan virker den?

Det gør den, når Karsten Dybvad og Claus Jensen med tillid til hinanden laver aftaler om de væsentligste ting på arbejdsmarkedet. Det lader sig gøre helt uden indblanding fra finansministeren (for det meste), når de bliver enige.

Derfor er det så vigtigt, at deres medlemmer bakker op om dem, og at der er tillid til, at de gør deres bedste. Derfor bør vi alle bakke op om fagbevægelsen og den danske model. Så behøver finansministeren ikke blande sig.

Kristian Jensen fortalte i øvrigt, hvad en optimist var, da han var ansat i Nordea. Det var på det tidspunkt, hvor prikkerunder hørte til dagens uorden: Det er en Nordea-medarbejder, der stryger fem skjorter søndag aften.

Folkemødet er også at møde gode venner og gamle venner. Jeg har mødt mine kolleger i DSR i Nordjylland, som jeg deler kontorbygning med til hverdag. Dejligt, at mødes under afslappede former og diskutere både det sjove og det alvorlige, det fælles og det, vi kan hver for sig.

Så gik jeg da lige forbi Dagbladet Informations stand. Der var en debat i gang mellem Mogens Lykketoft og den franske ambassadør. Det var naturligvis det franske valg, der var på programmet.

Den nye præsident vil gerne reformere det franske arbejdsmarked efter dansk model. Så bliver man da lidt stolt. Det er vist også hårdt tiltrængt. Snakken kom selvfølgelig også ind på alt det, der sker politisk lige nu.

Der er jo Brexit, Trump, det tyske valg, som også er nært forestående. Jo, der er nok at glæde sig over.

Særligt benyttede sider på dbio.dk