Biomedicinsk smart-jakke diagnosticerer lungebetændelse

Afrikansk iværksætter giver håb til mødre, hvis børn risikerer at dø af lungebetændelse. Ifølge Unicef dør der hvert år en halv million børn under 5 år i landene syd for Sahara på grund af lungebetændelse.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

171023125912-03-ugandan-inventor-creates-medical-smart-jacket-exlarge-169
Smart-jakken der kan diagnosticere lungebetændelse er stadig i prototypefasen. Foto: CNN

I lande i Afrika syd for Sahara er lungebetændelse årsag til 16 procent af alle dødsfald hos børn under fem år. Hovedårsagen er, at der ofte går lang tid, før diagnosen stilles. Dels fordi lungebetændelse ofte fejlagtigt diagnosticeres som malaria, dels fordi der er mangel på uddannede læger.

Det forklarer den ugandiske ingeniør og iværksætter Brian Turyabagye til amerikanske CNN, som bringer historien om hans opfindelse – en biomedicinsk smart-jakke, som hævdes at kunne diagnosticere sygdommen fire gange hurtigere og endda mere nøjagtigt end en læge.

Turyabagye og hans businesspartner Koburongo konsulterede til en start lægefaglige eksperter for at blive kloge på sygdommens specifikke symptomer. Derefter udviklede de på universitetet Makerere i Uganda den såkaldte Mama-Ope, som betyder ”Håb for mor”.

Jakken er en biomedicinsk smart-jakke, der måler barnets kropstemperatur, hjerteslag og lungernes tilstand. Teknologien fungerer ligesom et stetoskop, forklarer Turyabagye. Den dækker hele patientens brystkasse foran og på siderne og undersøger bestemte steder på lungerne for symptomer på betændelse, som er karakteriseret ved, at lungen svulmer op på grund af infektionen.

Jakken er tilsluttet en mobiltelefonapp via Bluetooth, som sender, optager og analyserer de medicinske data, som en sundhedsuddannet person derefter kan stille en diagnose på. Turyabagye hævder, at jakken mindsker næsten alle menneskelige fejl og kan diagnosticere lungebetændelse tre til fire gange så hurtigt som en læge.

Turyabagye vandt prisen Pitch@Palace Africa 2017, som er en pris, der støtter afrikanske iværksættere.
Han var også nomineret til Royal Academy of Engineering Africa Prize 2017. Den biomedicinske jakke er stadig i prototypefasen.

Læs mere: ​http://mamaope.com/en/

Særligt benyttede sider på dbio.dk