12-04-2020

Bioanalytikerstuderende skal tilbage på skolebænken

Nu får studerende på syv udvalgte samfundskritiske sundhedsfaglige uddannelser lov til at komme tilbage på deres uddannelsesinstitution. Heriblandt bioanalytikerstuderende på to professionshøjskoler. Det er kun studerende på sidste semester der får lov.

​​​​​​​​Af Niels C. Jensen, journalist
821_esbjergweb.png  

Hvilke professionshøjskoler, der åbner for bioanalytikerstuderende er stadig uvist. Billedet her er fra UC Syd, Campus Esbjerg. Pressefoto


Studerende på sidste semester får nu fysisk adgang til uddannelserne. De gælder dog kun syv udvalgte uddannelser, som f.eks. læge, sygeplejerske og bioanalytiker - sidstnævnte dog kun på to ud af fem professionshøjskoler.


Alle studerende på videregående uddannelser er ellers sendt hjem indtil 10. maj. Men som en undtagelse får sidste-semesters studerende på udvalgte samfundskritiske sundhedsfaglige uddannelse nu mulighed for at gennemføre undervisning og eksaminer fysisk på institutionerne, hvis det er afgørende for afslutningen af uddannelsen. Dermed kan der fortsat leveres sundhedsfaglige dimittender. 


“Sundhedssektoren vil være presset i en rum tid fremover. Derfor er det afgørende, at vi kan levere sundhedsfaglige dimittender som læger og sygeplejersker, der har de kompetencer, der er nødvendige i forhold til de sundhedsmæssige udfordringer, vi står i. Derfor tager vi nu et særligt hensyn til, at studerende på visse af de sundhedsfaglige uddannelser kan afslutte deres uddannelse her til sommer” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.​​


To bioanalytikeruddannelser​

Formanden for Danske Professionshøjskoler Stefan Hermann fortæller til Politiken, at det er samtlige af landets sygeplejerskeuddannelser, to bioanalytikeruddannelser, en jordemoderuddannelse og to radiografuddannelser, som har søgt og fået dispensation til at genåbne uddannelserne. dbio.dk er igang med at undersøge, hvilke bioanalytikeruddannelser, der er tale om.​


Indtil videre er det kun studerende på sidste semester på de syv udvalgte uddannelser, der får lov at komme tilbage på skolerne.


“Men det er faktisk ikke dem, det som sådan er værst for. Vi har søgt om dispensation til studerende på femte og sjette semester, som har brug for adgang til eksempelvis laboratorier og træningsfaciliteter, men det har vi indtil videre fået afslag på,” siger Stefan Hermann til Politiken.


"Bioanalytikerstuderende har brug for laboratorier"

Det er godt nyt, at der bliver åbnet for, at enkelte studerende kan få adgang til biblioteker og få fysisk vejledning, mener Sofie Villadsen, formand for Studenterforum UC, som er den nationale studenterorganisation for danske professionshøjskoler. Men hun efterlyser ligeledes adgang til laboratorier o.lign.


“.. jeg tror i højere grad, det ville give mening, hvis der kom adgang til laboratorier og simulationer for radiografer, bioanalytikere og sygeplejersker på de andre semestre«, siger studenterformanden til Politiken.

​​
LinkedIn Email Twitter