Bioanalytikerstuderende får Aarhus Universitetshospital til at droppe isvand

Tre bioanalytikertalenters iværksætterforløb på VIA University i Aarhus har ændret den måde, deres færdiguddannede kolleger arbejder med ACTH-prøver, ude i laboratorierne på Aarhus Universitetshospital.

Nyhed
Web_bioanalytikerstuderende_VIA
De tre bioanalytikerstuderende, fra venstre Line Rosengreen Møller, Mette Christensen og Rikke Fogt Madsen, som har fået ændret praksis med ACTH-prøver og isvand. Foto: Privat

Af Niels C. Jensen, journalist

Hvorfor sætter I blodprøver i isvand? Sådan lød spørgsmålet fra tre studerende på bioanalytikeruddannelsen i Aarhus til deres uddannede kolleger, der stillede en bestemt type blodprøve (ACTH) i en kop isvand. De tre studerende fandt ud, at det slet ikke var nødvendigt.

"Til at starte med ville vi udvikle et produkt. Vi syntes, det virkede besværligt og tidskrævende, når bioanalytikerne puttede en bestemt type blodprøve ( ACTH, red.) ned i et glas med is og vand for at nedkøle det. Vi ville lave noget smartere," siger Mette Christensen, der var en af de tre studerende bag projektet, som endte med at blive publiceret i Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation.

Køling var unødvendigt

For at udvikle en smarte nedkølingsmetode skulle de studerende undersøge holdbarheden af det hormon i blodet (adreno-kortikotropt hormon, red.), som deres produkt skulle køle ned.

"Derfor lavede vi nogle forsøg med holdbarhed og nedkøling. De viste, at blodprøverne slet ikke behøvede at blive kølet ned. Og så var der jo pludseligt ikke behov for vores produkt," siger Mette Christensen.

Den nye viden var så vigtig for praksis, at de tre studerende blev opfordret til at skrive en videnskabelig artikel om deres fund. Artiklen blev i starten af oktober udgivet i det internationale videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation.

Den 1. juni 2016 ændrede Aarhus Universitetshospital praksis. Kopperne med vand og is er røget ud.

  • Måling af corticotropin er indiceret ved udredning af Cushings syndrom, binyrebark-insufficiens og enzymdefekter i steroidsyntesen hos børn.
  • Corticotropin (Adrenocorticotropt hormon) (ACTH) produceres i hypofyseforlappen, og stimulerer til produktion af steroider i binyrebarken.
  • Analysen anvendes til at udrede sygdomme i hypofyseforlappen og binyrebarken.
  • Undersøgelsen er som regel forudgået af en undersøgelse af cortisol
    ACTH i plasma måles i pmol/L eller ng/L
  • Synonymer: Adrenokortikotropt hormon

Kilde: ​Lægehåndbogen

Særligt benyttede sider på dbio.dk