Bioanalytikerne om 42.000 test: En test er ikke bare en test

Søren Brostrøm sagde det på pressemødet. For at lave en korrekt corona-test, skal man have noget snot op helt nede fra halsen. Ellers risikerer man, at resultatet af testen er forkert, altså at man ikke er syg med covid-19, selvom man faktisk er det.

Pressemeddelelse
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
Bioanalytiker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling - Odense Universitetshospital

Bioanalytiker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital. Pressefoto: René Odgaard, Region Syddanmark​

På samme måde er det med en blodprøve. En blodprøve er ikke bare en blodprøve. Der er meget, der kan gå galt og føre til et forkert prøvesvar. Derfor er det afgørende, at man sikrer kvaliteten af de 42.000 covid-19 tests, som man i den nærmeste fremtid vil udføre på daglig basis ifølge Sundhedsstyrelsen.

”42.000 tests hver dag lyder da meget flot, men jeg vil bare opfordre til, at man sørger for kvalitetssikre alle de her mange tests, da de ellers intet er værd,” siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere.

”Hver dag bioanalytikerne går på arbejde, sørger de for, i samarbejde med læger og sygeplejersker, at hver eneste blodprøve og svælgpodning bliver taget korrekt, så man i sidste ende kan stille den korrekte diagnose. Det skal vi ikke glemme vigtigheden af her,” siger bioanalytikernes formand, Martina Jürs. 

I de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fremgår det ikke, hvem der har ansvaret for de regionale testcentre i forhold til kvaliteten af udførelsen af arbejdet, der bliver udført samt personalet og dets forhold.

Martina Jürs forklarer, at hun frygter, at de mange tests kan være med til at skabe en falsk tryghed både for den enkelte og samfundet generelt, hvis man ikke sørger for at kvaliteten og dermed patientsikkerheden er i top.

”Det er vigtigt, at det ikke er skorstensfejeren, der skal stå for test, for der er en stor faglighed i at tage en blodprøve, og dermed sikre det korrekte prøvesvar,” siger Martina Jürs, der er formand i Danske Bioanalytikere.

Bioanalytikerne er den faggruppe i sundhedsvæsnet, der står for blodprøvetagning og analysearbejdet i laboratorierne på sygehusene.

Den nye plan for covid-19 testning inkluderer både virustest, som udføres via en svælg-podning og antistoftest, som udføres via en blodprøve.


Historien har været bragt flere steder:

Ekstra Bladet: 42.000 tests lyder flot: Men én ting bekymrer

Berlingske: Fagfolk frygter for kvaliteten af testboom i telte: »Det skal ikke være en skorstensfejer, der står for det«​

Særligt benyttede sider på dbio.dk