Bioanalytikere går senere på pension

De seneste fem år har bioanalytikere udskudt pensionen med 5 måneder. Undersøgelse viser samtidig, at 7 ud af 10 bioanalytikere under 45 år vil forlænge arbejdslivet.

Nyhed

Af Michael Dam Andreasen, kommunikationsmedarbejder PKA

Bioanalytikere har allerede reageret på den aktuelle debat om behovet for senere pensionering. I 2011 gik bioanalytikere i gennemsnit på pension, da de var 64 år og 6 måneder, mens de i 2015 gik på pension, når de var 64 år og 11 måneder.

Dermed har bioanalytikere udskudt pensionen med 5 måneder over de seneste fem år. Det viser tal fra pensionsselskabet PKA.

pensionsalder_pka
Bioanalytikerne har udskudt pensionen med 5 måneder over de seneste fem år. Kilde: Pensionsselskabet PKA.

Senere pensionering giver højere opsparing

Medlemschef i PKA Britt Brandum er glad for udviklingen, fordi bioanalytikere bliver ældre og ældre og derfor skal have pensionen til at strække over flere år. Fx kan en nyoptaget bioanalytiker på 25 år forvente at blive over 90 år.

”Vi fortæller medlemmer, at én måde at sikre tilstrækkelig pension til et langt liv er at arbejde længere og derved spare mere op til pension. Så det er positivt, at der på få år er sket så markant en udvikling i pensionstidspunktet,” siger Britt Brandum.

Unge vil udskyde pensionen

Tendensen med at udskyde pensionen tyder på at fortsætte fremover. En undersøgelse fra PKA viser, at bioanalytikere under 45 år vil forlænge arbejdslivet – især når der er fleksible pensioneringsmuligheder. Her svarer 70 pct., at de enten vil blive flere år på jobbet eller overveje det.

”Jeg tror, vi er vidne til en ny generation, der i højere grad end tidligere tager ansvar for egen økonomi og pension. De vil ikke være afhængige af en ægtefælle eller offentlige ydelser for at sikre sig en økonomisk tryg alderdom. Derfor vil de arbejde flere år og spare mere op,” siger Britt Brandum.

Tager ansvar

Anders Drejer, professor ved Aalborg Universitet, er enig i, at den unge generation er bevidst om, at de aktivt må tage stilling, hvis de vil have en økonomisk sikker alderdom:

”Unge i dag tager generelt mere ansvar for økonomi og pension, end deres forældre gjorde det. Det bliver de også nødt til med en folkepensionsalder, der gradvist vil blive hævet i fremtiden. Og PKA’s medlemmer tager ansvar ved at udskyde pensionen. Det er meget fornuftigt,” siger Anders Drejer.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk