Bioanalytikere og sygeplejersker sparer politiet for millioner

Flere politikredse er i vidt omfang skiftet til at få bioanalytikere og sygeplejersker til at tage sprit- og narkoprøver, mens der andre steder i landet stadig bruges mange dyre lægetimer.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist og Niels C. Jensen, webredaktør 

spritkontrol_web
Rigspolitiet har stillet opgørelser over udgifterne ifbm. blodprøvetagning af mulige spritbillister i 2016 og 2018 til rådighed for fagbladet Danske Bioanalytikere. En analyse af tallene viser, at der kan være basis for, at politiet sparer endnu flere penge. Faktisk hele 7-8 millioner kr. Arkivfoto: Scanpix

Syd- og Sønderjyllands Politi brugte i fjor under 300.000 kr. på at få praktiserende læger og andre læger til at tage blodprøver på folk, der er sigtet for sprit- eller narkokørsel. Det er en besparelse på næsten 1,4 millioner kr. i forhold til udgiften i 2016 – eller en reduktion på hele 82 %. Den besparelse er opnået, selvom der faktisk er udtaget flere prøver i fjor i landsdelen end to år tidligere.

Forklaringen er, at Syd- og Sønderjyllands Politi i stort omfang er skiftet til at få taget prøverne på områdets hospitaler af bioanalyltikere og sygeplejersker. Tidligere blev arbejdet klaret af læger.

Syd- og Sønderjyllands Politi ser ud til at være en af de kredse, der mest effektivt har udnyttet
en aftale, som Rigspolitiet og regionerne indgik i 2017. Den betyder, at blodprøven kan udtages af hovedsageligt bioanalytikere eller sygeplejersker på hospitalerne.

Det er i praksis gratis for den enkelte politikreds. Hvis en læge skal gøre det, koster det typisk over 1.000 kr. eller mere.

Dyrere i København

Samlet har regionerne sparet over 5 millioner på udgifterne til lægerne siden aftalen. Omkostningen er gået ned med en tredjedel fra 15 millioner til 10 millioner. Det er sket, selvom der samlet er udtaget flere blodprøver Men der er stadig politikredse, som i betydeligt omfang benytter læger. I for eksempel Københavns Vestegns Politi er udgiften til lægerne steget med 36 %.

Rigspolitiet har stillet opgørelser over udgifterne i 2016 og 2018 til rådighed for fagbladet Danske Bioanalytikere. En analyse af tallene viser, at der kan være basis for, at politiet sparer endnu flere penge. Faktisk hele 7-8 millioner kr.

Det tal er beregnet ud fra, hvad udgiften er i Syd- og Sønderjylland pr. sigtelse. Hvis andre
politikredse mindsker deres omkostning til samme niveau, så kan politiet slippe med en årlig udgift på 2-3 millioner kr.

Forklaringer

Politikredsene bestemmer selv, hvordan de tilrettelægger arbejdet med udtagelse af spritprøver. Der kan være særlige grunde til at benytte læger i nogle situationer. Fagbladet Danske Bioanalytikere har spurgt flere af de billige politikredse, hvordan de lykkes med at holde omkostningerne nede. Men de henviser alle sammen til Rigspolitiet. De vil ikke hver især fortælle, hvordan de bærer sig ad.

De dyre politikredse vil heller ikke fortælle, hvorfor de ikke kan gøre ligesom de billige. De henviser på samme måde til Rigspolitiet.

Flere prøver end ventet

Udklip_sprittal

Det har tidligere vakt opsigt, at læger kunne tjene adskillige tusinde kroner på at udtage blodprøver en nat. Måske endda parallelt med at de passede en vagt. Det ville politikerne ikke acceptere. Derefter kom aftalen mellem Danske Regio ner og politiet på plads. Den spåede, at sygehusene skulle udtage 4.000 blodprøver årligt.

Nu viser et forsigtigt skøn fra Rigspolitiet, at der er foretaget cirka 6.600 stik på hospitalerne i 2018. Politiet har samlet set altså været mere indstillet på at bruge bioanalytikere og sygeplejersker end ventet.
Men altså med kæmpemæssige forskelle mellem kredsene.

Penge til regionerne

Betalingen til regionerne er ikke indregnet i opgørelserne. Hospitalerne får en kompensation via  finansloven. Den er aftalt til et fast beløb på cirka 425.000 kr. for de oprindeligt anslåede 4.000 blodprøver.

Dermed er nettobesparelsen på over 4,5 millioner kr. (5 millioner mindre til lægerne, 425.000 mere til sygehusene).

Politiet har ingen præcise tal på antallet af blodprøver. Men de ved, at knap 16.000 personer blev sigtet
for spiritus- eller narkokørsel i 2018 mod lidt over 14.000 i 2016.

De tal har en sammenhæng med blodprøverne. Politiet skal nemlig sigte en person for at kunne lade
en blodprøve udtage. Politiet har heller ikke præcise tal på, hvor mange blodprøver der tages af læger, og hvor mange af bioanalytikere og sygeplejersker.