Bioanalytikere og andre sundhedsansatte skal blive hjemme

Nyt krav fra Sundhedsstyrelsen om, at ansatte, som har direkte kontakt til borgere og patienter, skal blive hjemme i to uger, hvis de har besøgt et af de særlige risikoområder med udbredt coronavirus. Det skal beskytte udsatte grupper og kolleger.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

SST_nyhed

Antallet af corona-smittede i Danmark tiltager. Det får nu Sundhedsstyrelsen til - med omgående virkning - at indføre et nyt krav: Personale på sundheds- og ældreområdet, som har direkte kontakt til borgere og patienter, skal blive hjemme i to uger, efter de er udrejst fra et af risikoområderne i udlandet. Det gælder ikke mindst dele af Italien.

Det nye krav kan få betydning for blandt andet biokemiske afdelinger og andre laboratorier og ambulatorier. Mange danskere har været på vinterferie den seneste tid, blandt andet i Italien. Det kan betyde, at en række bioanalytikere skal blive hjemme en periode. Medarbejderne skal huske at kontakte deres arbejdsgiver, inden de bliver hjemme.

Kravet gælder ikke bare på hospitaler, men også i læge- og sundhedshuse, plejecentre, og andre steder. De hjemsendte skal dagligt måle temperatur.

De skal isolere sig selv, hvis de får feber, hoste eller andre symptomer på COVID-19. Alt sammen fremgår det af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Beskytte sårbare og kolleger

Meget tyder på, at ældre og borgere med kronisk sygdom som for eksempel hjerte-karsygdom, sukkersyge, kroniske lunge- eller luftvejssygdomme eller kræftsygdom kan have en risiko for at blive mere syge ved smitte med ny coronavirus. Det er derfor, Sundhedsstyrelsen indfører det nye krav.

Direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen tilføjer, at en effektiv forebyggelse af smittespredning i sundhedsvæsenet også kan forebygge smittespredning mellem personalet. Dermed forebygger man, at alt for meget personale lægger sig syge, og det dermed bliver svært at få vagtplanerne til at hænge sammen.

Så længe gælder det

Det nye krav fra Sundhedsstyrelsen vil gælde indtil 14. dag efter, at en ansat er udrejst fra et af de særlige risikoområder. Det indføres både for de medarbejdere, der allerede er indrejst i Danmark inden for de sidste to uger, og for dem, der er på vej hjem.

Efter en konkret vurdering kan arbejdsgivere på karantænedagens syvende dag gennemføre en sundhedsfaglig samtale med den ansatte for at vurdere eventuelle symptomer. Der kan eventuelt tages en svælgpodning for COVID-19, hvis det er relevant.

Hvis medarbejderen er uden symptomer og har negativ svælgpodning, kan det - ud fra en konkret sundhedsfaglig vurdering – aftales, at medarbejderen kommer tilbage på arbejde.

Løn under karantæne

Danske Regioner oplyser, at medarbejdere vil få sædvanlig løn i den periode, hvor de skal være hjemme. I det omfang, det er muligt og hvis medarbejderen ikke er syg, bør medarbejderen, efter konkret aftale med arbejdspladsen, arbejde hjemmefra.

Følg med

Listen over risikoområder kan ændre sig. Derfor gælder det om at holde øje, hvis man har været på rejse inden for den seneste lille måneds tid.

Listen vil blive opdateret dagligt af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen og kan ses på Sundhedsstyrelsens særlige informationsside om COVID-19: www.sst.dk/corona

Særligt benyttede sider på dbio.dk