"Der er brug for at forstærke fundamentet for genåbningen af Danmark, ellers risikerer huset at vælte"

Danske Bioanalytikere har sendt et brev til sundhedsministeriet med en række forslag til, hvordan teststratien bliver mere bæredygtigtig både lige nu og her og i fremtiden. ”Der er brug for flere hænder for til de mange covid-19 prøver" siger Martina Jürs

Nyhed

​​​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

corona_analyse_fullres_32
Den generelle mangel på bioanalytikere og corona-epidemien presser bioanalytikerne ude på laboratorierne, derfor har Danske Bioanalytikere nu sendt en række ideer og løsningsforslag til sundhedsministeren. Pressefoto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

Situationen ude i forreste linje i kampen mod covid-19, på de klinisk mikrobiologiske laboratorier, er uholdbar. Det er Danske Bioanalytikere og sundhedsministeren enige om, og derfor har fagforeningen udarbejdet en række forslag til, hvordan testkapaciteten i Danmark bliver mere bæredygtig – både på kort og lang sigt. 

”Vi har brug for, at der kommer nogle flere hænder for at håndtere de mange covid-19 prøver, der er lige nu, og som der kan komme flere af lige om lidt. Helt konkret har vi i samarbejde med de klinisk mikrobiologiske afdelinger over hele landet kommet frem til, at en holdbar løsning, som gør at vi kan håndtere de mange test og analyser, vil kræve omkring 115 medarbejderne mere,” siger Martina Jürs, og forklarer, at det blandt andet er flere bioanalytikerkollegaer, men også andre faggrupper, som kan hjælpe til i laboratorierne.

Danske Bioanalytikere understreger i brevet til sundhedsministeren, at man på grund af den generelle mangel på autoriserede bioanalytikere forventer, at de øvrige laboratorier på landets sygehuse også er presset af corona-epidemien. Derfor vil fagforeningen efterfølgende sende nogle forslag og ideer til ministeren på dette område.

Næsten ingen ledige bioanalytik​ere

”Der findes stort set ikke ledige bioanalytikere, og derfor har vi tænkt kreativt, og set på, hvordan vi kan få løst nogle af de mange opgaver på laboratorierne med andres hjælp. Det sker allerede nogle steder i dag, hvor der f.eks. er ansat opvaskere for at rengøre plastikbakker og andre ting, der bruges i analysearbejdet, som på grund af forsyningsproblemer bliver genbrugt i den nuværende situation.”

Danske Bioanalytikere peger desuden på, at en anden mindst lige så vigtig flaskehals for at gennemføre den massetestning regeringen lægger op til, er testudstyr. Det handler både om maskiner og forskelligt tilbehør som reagensvæske og utensilier, som f.eks. pipettespidser og plastiklåg. 

”Vi foreslår på baggrund af en grundig gennemgang, at man indkøber nyt testudstyr til omkring 37 mio. kr. Heri lægger også indkøb af f.eks. sorteringsrobotter, som kan gøre arbejdet med covid-19 prøverne mindre manuelt,” forklarer Martina Jürs, der understreger, at hun er klar over, at forsyningsproblemer med utensilier og reagenser er et internationalt problem.​

Bioanalytikere er fundamentet 

Martina Jürs forventer, at sundhedsministeren vil tage positivt imod bioanalytikernes konkrete og konstruktive forslag.

”Ministeren har selv udtrykt det sådan, at bioanalytikerne er fundamentet for genåbningen af Danmark, og vi vil gerne hjælpe alt det, vi kan. Men vi har brug for, at man styrker fundamentet, ellers risikerer huset at vælte,” siger Martina Jürs.


   Jyllands-Posten har også bragt historien: Bioanalytikere: »Overarbejde hober sig op, og svartider skrider«​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk