Bioanalytiker skriver børnebog: Maria får undersøgt sine nyrer

En lille storsmilende pige ved navn Maria er hovedpersonen i en illustreret børnebog, som bioanalytiker Anette Riis fra Nuklearmedicinsk afdeling på Regionshospitalet i Herning har skrevet i samarbejde med næstformand Martina Jürs.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

380px---bornebog
Anette Riis (th) har skrevet bog nr. 2 i serien ”Maria og bioanalytikeren.” Næstformand i dbio Martina Jürs (tv) illustreret bogen. Foto: Emil Steen Sanggaard/Region Midtjylland

”Mor, hvad er urin for noget?” spurgte Anette Riis´ datter, da Anette prøvelæste børnebogen ”Maria får undersøgt sine nyrer” op for hende. Urin var tydeligvis volapyk og blev straks rettet til tis.

”Det var rigtigt godt at få den læst op for et barn, for det er jo meningen, at børn skal kunne forstå teksten. Vi bioanalytikere bruger en masse fagsprog, som er ukendt for børn”, siger Anette Riis.

Hun er til daglig bioanalytikerunderviser og kvalitetskoordinator i nuklearmedicinsk afdeling på Regionshospitalet Herning og har skrevet teksten til den nye børnebog ”Maria får undersøgt sine nyrer”, som dbio har udgivet. 

Nr. 2 i serien

Bogen er nummer to i serien ”Maria og bioanalytikeren.” Ideen fik hun fra hospitalets idekatalog til, hvordan patienter kan inddrages i deres behandling.

Udklip_mariaogbioanalytikeren

”Jeg så, at klinisk biokemi bruger ”Maria får taget en blodprøve” og syntes, at vi også havde brug for noget til vores børn og forældre i nuklearmedicinsk afdeling. Noget der kan afmystificere, hvad der skal ske, så de blive mindre nervøse”, fortæller Anette Riis.

For nuklearmedicins store skannere og højteknologiske udstyr kan godt virke skræmmende både på børn og voksne. Og det kan være svært at begribe, at når bioanalytikeren taler om et kamera, så er det ikke sådan et som sidder i mobiltelefonen.

Til at starte dialogen

”Vi manglede noget materiale til at få inddraget børn og forældre, og noget som de kan have en dialog om sammen. Derfor skrev jeg bogen”, siger Anette Riis.

I afdelingen kommer der cirka et barn om ugen, som skal have foretaget en nyrescintigrafi. Men det fagudtryk optræder ikke i bogen, for det vil være umuligt at kapere, når man kun lige går i 1. klasse.

Næstformand i dbio Martina Jürs har illustreret bogen, og dbio har fået den trykt. Den er sendt ud til alle relevante afdelinger og lægepraksis.


Hvis du er interesseret i at få tilsendt et eksemplar af bogen ”Maria får undersøgt sine nyrer”, kan du kontakte Tine Jensen, tsj@dbio.dk eller tlf. 44223240 

Særligt benyttede sider på dbio.dk