Bioanalytiker smittet med MRSA - hvad skal jeg gøre?

En ud af to danskere vil på et givet tidspunkt være smittet med stafylokokker. De vil være såkaldte raske smittebærere. Kun et fåtal bliver syge med f.eks. MRSA. Som sundhedspersonale har du pligt til at informere din leder, hvis du får påvist MRSA.

Nyhed
POLFOTO_31741021
 MRSA-bakterie set helt tæt på. Antallet af nye MRSA-tilfælde var 2103 personer i 2013. Foto: Polfoto

Af Kir Klysner, journalist​​​

Antallet af MRSA-tilfælde har i Danmark været stigende igennem flere år. Det er først og fremmest samfundserhvervet MRSA samt husdyr-MRSA, der stiger, mens antallet af hospitalserhvervede tilfælde fortsat er meget lavt. Det oplyser Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

Men hvordan skal du forholde dig, hvis du som bioanalytiker, laborant eller andet sundhedspersonale får konstateret MRSA?

  1. Som sundhedspersonale har du pligt til at informere din leder, hvis du får påvist MRSA. Lederen har tavshedspligt.

  2. Man må som hovedregel møde på arbejdet, selvom man er bærer af MRSA, hvis man ikke har symptomer på akut sygdom som luftvejsinfektion, sår eller bylder.

  3. Efter at have gennemgået MRSA-bærertilstandsbehandling kontrolpodes sundhedspersonale oftere end andre. De podes på dag 1, 7, 14 og 21 samt 6 måneder efter endt behandling. Det skyldes, at man gerne vil opdage eventuelt behandlingssvigt tidligst muligt.

  4. Patienter har modsat personale ikke oplysningspligt, men de opfordres til at oplyse det i forbindelse med hospitals- og lægebesøg, indtil der ikke længere kan påvises MRSA.

Læs mere i Sundhedsstyrelsens vejledning om MRSA hos sundhedspersonale.

Hvornår SKAL man testes for MRSA?

Hvis du er ”sundhedspersonale” - altså ansat i en stilling, hvor du varetager opgaver med pleje, undersøgelse eller behandling af mennesker, skal du lade dig teste for MRSA, hvis du indenfor de sidste seks måneder har arbejdet eller har været indlagt på et hospital udenfor Norden.

Det skal du bl.a. også, hvis du indenfor de sidste seks måneder har boet sammen med en person, som er MRSA-positiv. Eller hvis du har arbejdet under dårlige hygiejniske forhold f.eks. i en flygtningelejr.

Særligt benyttede sider på dbio.dk