(Bi)effekt af uddannelsesloftet: Studerende springer fra bioanalytikerstudiet inden sidste eksamen

Daniel Baddoo sprang fra i tide og undgår at ramle mod uddannelsesloftet, som betyder at man ikke kan tage mere en end uddannelse på samme eller lavere niveau inden for seks år. ”Rigtig, rigtig ærgerligt ikke at få papir på, at jeg er bioanalytiker.."

Nyhed

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

web_daniel-Baddoo-nyt
Daniel Baddoo er pr. 31. januar officielt udmeldt af sit bioanalytikerstudium. I stedet vil han til marts søge ind på medicin på Københavns Universitet. På den måde omgår han uddannelsesloftet. Foto: Privat

Han er ikke den eneste. På hans afgangshold på bioanalytikeruddannelsen på Professionshøjskolen Metropol kender han til i alt fald 4-5 andre, der har taget samme beslutning. Forleden afleverede Daniel Baddoo sin sidste eksamensopgave: projektbeskrivelsen til det bachelorprojekt, han så ellers har valgt at melde fra til.

Pr. 31. januar er han officielt udmeldt af sit studium. I stedet vil han til marts søge ind på medicin på Københavns Universitet som førsteprioritet med medicinalbiologi og molekylærbiologi – i almindelig omtale biomedicin – på RUC som andenprioritet.

”Faktisk er jeg ret taknemlig over, at jeg nåede at melde fra, før det var for sent. Det ville have været ærgerligt, hvis den eksamen og uddannelsesloftet havde forhindret mig i at læse videre”, siger han.

Den seneste hovsaændring af loven gør absolut ingen forskel for ham; seks år er alt for lang tid at vente på at kunne gå i gang med en anden uddannelse, når man allerede seriøst har overvejet mulighederne. Men ærgerlig er han dog:

”Jeg ville gerne have gjort mit bachelorprojekt færdigt. Uddannelsen har givet mig en hel unik faglighed; alt det med kvalitetssikring, metodesammenligning og validering. Så det er rigtig, rigtig ærgerligt ikke at få papir på, at jeg er bioanalytiker,” siger den 24-årige nu eks-bioanalytikerstuderende.

Kommende produktspecialist eller måske læse videre

Daniel Baddoo havde oprindeligt planer om at satse på en foreløbig karriere som produktspecialist i en privat virksomhed i den medicotekniske eller farmaceutiske branche. Eller inden for forskning eller som specialist på et hospitalslaboratorium.

Tanken om at læse videre lå dog heller ikke fjernt; han har fået rigtig gode karakterer gennem sin uddannelse og været meget inspireret af at arbejde sammen med henholdsvis molekylærbiologer og skadestuelæger i de to studiejob, han har.

Med vedtagelsen af uddannelsesloftet blev det pludselig særdeles presserende at tage stilling til spørgsmålet om sin videre uddannelsesretning. Han kom grundlæggende i tvivl om, hvorvidt hans bioanalytikeruddannelse kunne blive en blindgyde. Emnet var naturligt nok genstand for en del diskussion blandt hans studiekammerater, men også blandt hans uddannede kolleger er uddannelsesloftet blevet mødt med stor frustration.

Svært at videreuddanne sig

”Jeg har to studiejob som laborant, på en klinisk biokemisk afdeling og på en patologiafdeling, og jeg hører fra nogle af mine bioanalytikerkolleger, at de også er kede af, at de nu ikke får mulighed for at videreuddanne sig. De ville også have undladt at gå op og forsvare deres bachelorprojekt, hvis de havde vidst, at den ville forhindre dem i at tage endnu en uddannelse”, siger han.

For Daniel Baddoo ser oddsene således ud: Med sit gennemsnit på 11 er han sikret optagelse på biomedicin, mens det er lidt mere usikkert med ønskestudiet, medicin på KU.

”Jeg var helt sikkert taget til udlandet for at læse videre, hvis jeg ikke havde nået at springe fra i tide”, fastslår han.

Særligt benyttede sider på dbio.dk