Antigentest udrulles nu i Norge - dog i en begrænset og styret form

I Danmark tester man cirka fire gange så mange som i Norge for covid-19 hver dag. PCR-testkapaciteten findes ganske enkelt ikke. Blandt andet derfor indfører man nu antigentest, som en del af den officielle teststrategi i Norge.

Nyhed

​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

Antigen hurtigtest-foto Aker testsetasjon
Helsedirektoratet i Norge sender en million hurtigtest for coronavirus ud til kommunerne. Hurtigtestene skal bruges, når der er lange svartider og for at opdage nye smitteudbrud hurtigt. Pressefoto

Helsedirektoratet i Norge har med hjælp fra Noklus gennemført et studie af antigentesten Abbott Panbio, og kommet frem til, hvordan denne hurtigtest kan bruges som en del af den officielle norske teststrategi.

Grundlæggende kommer det norske studie frem​ til, at antigentesten Abbott Panbio har en sensitivitet på ca. 75 %, det bekræfter nogenlunde, hvad man kom frem til i det franske studie, og hvad de danske myndigheder, SSI og SST, har lagt til grund for, generelt at fraråde brugen af antigentest for nuværende. Blandt asymptomatiske personer finder det norske studie en sensitivitet på 55 %.

Men i Norge vælger man alligevel at indføre antigentest som en del af den officielle og offentlige teststrategi, når en række forudsætninger er opfyldt. Og måske fordi, man allerede har indkøbt flere millioner antigentest.

Manglende PCR-testk​apacitet

Den vigtigste forudsætning for, at nordmændene nu tager antigentest i brug, er at man ikke har stor nok PCR-kapacitet. Herunder er Norge og Danmark sammenlignet. Kort sagt er testkapaciteten fire gange så stor herhjemme som i Norge.

Test i uge 48 - Danmark: 502.686, dagligt omk. 71.000, positivrate 1,7 %

Test i sidste uge 48 Norge: 122.639, dagligt omk. 17.000, positivrate 2,7 %

Kilde: Tal fra ECDC, egne beregninger

Derudover er en forudsætning de geografiske forhold i Norge, hvor lange afstande til laboratoriefaciliteter medfører lang transport og dermed lange svartider.

Antigentestene er nu på vej ud i kommunerne, og kan bruges på følgende områder.

Hovedbruksområder for antigen-hurtigtestene​

PCR-metoden anbefales som førstevalg av metode, antigen-hurtigtester kan være et alternativ spesielt i følgende situasjoner (men ikke utelukkende) og bør vurderes av kommuneoverlegen:

  • Ved smitteutbrudd for å identifisere smitteførende personer raskt (ordinær svartid mer en ett døgn) for å komme raskt i gang med smittesporing, karantene og isolasjon samt avklare smitteomfang.
  • Regelmessig testing av ansatte og beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner, ved høy smittespredning i samfunnet, der det er økt risiko for alvorlig sykdomsforløp.
  • Smitteavklaring i befolkning ved milde symptomer under 5 dager, og der svartid på PCR er lang.

Kilde: Folkehelseinst​ituttet

Uafhængig kvalitetskontrol i Norge

Der har været en del debat om antigentest, som kun udbydes af private aktører herhjemme. Debatten har blandt andet handlet om, at diagnostiske test som f.eks. antigentest ikke bliver valideret eksternt inden de bruges i det danske samfund, her har man alene producenternes egne valideringer at forholde sig til. 

En ekspertgruppe under SSI og Sundhedsstyrelsen har valgt generelt at fraråde antigentests indtil, der kommer mere uafhængig viden. Ekspertgruppen under SSI anbefaler desuden, at man i offentlig regi verificerer antigentest.

Det gør man allerede i Norge i dag i regi af Noklus, som også har været en del af det norske studie af antigentesten Abbott Panbio, som nu sendes ud i kommunerne sammen med en analyseprocedure udarbejdet af Noklus.

Noklus er i regi af det skandinaviske samarbejde SKUP i gang med at udføre flere undersøgelser af forskellige producenters antigentests.

Særligt benyttede sider på dbio.dk