Nyt studie: Antigentest for coronavirus dumper på stribe

Der analyseres fortsat op mod 50.000 prøver for coronavirus om dagen, hovedsageligt med metoden PCR. Private aktører udbyder nu antigentest, som er både hurtigere og billigere, men antigentests er fortsat ikke gode nok, konkluderer et nyt studie.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

noklus_hurtigtest
Den samlede sensitivitet er ca. 60 procent sammenlignet med PCR for de bedste antigentests, konkluderes det i nyt fransk studie, der har set nærmere på seks hurtigtest for coronavirus, som udbydes af mange private aktører. Pressefoto

Det strømmer fortsat ind med coronaprøver, der skal analyseres på de danske hospitalslaboratorier. De allerfleste ender på de klinisk mikrobiologiske afdelinger, som benytter PCR-metoden, for at afgøre hvorvidt, der er coronavirus i prøven.

Der meldes fortsat om ventetid og kø i det offentlige system, hvorfor en række private virksomheder er begyndt at udbyde hurtige antigentest, hvor man indenfor en halv time eller mindre har svar på, om man er smittet med coronavirus eller ej.

Men antigentestene er endnu ikke gode nok, konkluderer et nyt fransk studie:

”Ingen af de vurderede antigentest opfylder kravene til diagnostik. Antigentestene kan derfor ikke bruges til som et alternativ til PCR ved diagnosticering af COVID-19 sygdom hos patienter eller deres kontaktpersoner. Den samlede sensitivitet er ca. 60 procent sammenlignet med PCR for de bedste tests.”

Men nogle antigentests kan dog anvendes i forbindelse med massescreening, når der ikke er adgang til PCR-test, fastslår studiet fra det franske universitetshospital Henri-Mondor.

Finder ikke coronavirus i positive prøver

I studiet har man undersøgt seks forskellige antistoftests og sammenlignet dem med PCR-metoden. Resultaterne for de seks antigentest viser en sensitivitet på mellem 32 og 61 procent, hvorimod PCR-metoden som standard har en sensitivitet over 95 procent.

Tre af de afprøvede hurtigtests klarer sig bedst, en klarer sig kun acceptabelt og de sidste to markant ringere.

Det franske studie viser, at antigen-testen fra Abbott kun finder coronavirus i lidt over fem ud af 10 positive prøver (55,3%). Testen fra Biosensor finder coronavirus i 6 ud af 10 prøver (59,6%), der fundet positiv med PCR.

Men med sensitivitet på kun 32,3 procent er antigen-testen fra franske NG Biotech, den test der overser flest positive coronaprøver. Med andre ord finder hurtigtesten fra NG Biotech kun coronavirus i hver tredje prøve, der er blevet fundet positiv via PCR-metoden.

”Upålidelig test kan gøre mere skade end gavn”

Organisationen Noklus, som kvalitetssikrer laboratorieundersøgelser i Norge frafråder, at man anvender antigen-tests indtil, at der findes uafhængig dokumentation, som belyser hurtigtestenes kvalitet.

Noklus er netop nu i gang med at afprøve en række antigentest, men skriver at det vil tage noget tid for resultaterne er klar.

”Indtil videre ved vi for lidt om risikoen for både falske positive og falske negative resultater. Brug af en upålidelig test kan potentielt gøre mere skade end gavn,” skriver Noklus på deres hjemmeside.

Herhjemme er en udrulning af antigentest i det offentlige sundhedsvæsen heller ikke lige på trapperne.

Danske Regioner oplyser, at de klinisk-mikrobiologiske afdelinger og Statens Serum Institut i den kommende tid vil undersøge pålideligheden af antigentests.

FINAL1covid-19-antigentest-vs-pcr-test

Særligt benyttede sider på dbio.dk