Abdi løber fra de fleste - med hjælp fra en bioanalytiker

Susanne Jørgensen er bioanalytiker og testmedarbejder hos Team Danmark. I august var hun med maratonløberen Abdi Ulad til VM i atletik i London, hvor han var meget tæt på personlig rekord og undgik kollaps, som han tidligere har været plaget af.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
WebIMG_2897-1

Abdi Ulad kom til er 26 år og en af Danmarks bedste langdistanceløbere. Og løb i mål som den tredjebedste til VM i atletik. Bioanalytiker Susanne Jørgensen og sportsernæringskonsulent. Majke Jørgensen var med lige fra callroom til målstregen.

Tower Bridge i London. Maraton ved VM i atletik. 6. august 2017. Ved målstregen tripper Susanne Jørgensen og Majke Jørgensen spændt. De venter på maratonløberen Abdi Ulad. Og nu kommer han i fuld fart i sit røde løbetøj med Danmark på brystet. Med en tid på 2 timer, 14 minutter og 22 sekunder bliver han nummer 13, blot godt 8 minutter fra verdensmesteren – og i mål som tredjebedste.

”Det var en rigtig flot præstation. Maratonruten i London er teknisk meget svær. Abdi var et stort smil, da han nåede i mål, og han kollapsede ikke, så Majke og jeg var meget lettede,” siger Susanne Jørgensen, bioanalytiker og testmedarbejder hos Team Danmark. Kollegaen Majke Jørgensen er sportsernæringskonsulent.

Måneders intensivt arbejde fører til London

Journalisterne står parat, men inden da, og blot to minutter efter at løbeskoene ramte målstregen, går Susanne Jørgensen og Majke Jørgensen i gang med at måle på topatleten. Hæmatokrit, glukose og kropsvægt registreres. Svedplastrene, som Abdi havde fået sat på inden løbet, fjernes forsigtigt, og væsken overføres til Eppendorf-rør til senere analyse.

For Susanne Jørgensen og hendes kollega er det måneders intensivt arbejde med Abdi Ulad, som bærer frugt, for to gange tidligere er løberen kollapset ved et maraton, efter at han nåede i mål. Senest ved OL i Rio.

”Det var så stor en lettelse, at det var lykkedes for Abdi at følge strategien og regulere sin væskebalance.
Det var da også en meget taknemmelig Abdi, vi mødte efter løbet,” fortæller Susanne Jørgensen, som har arbejdet som testmedarbejder for Team Danmark i 26 år.

abdi
På Abdi Ulads hotelværelse inden løbet foretog bioanalytiker Susanne Jørgensen den sidste hvilemåling.

Kollapsede formentlig pga. væskemangel

Efter at Abdi Ulad var kollapset ved to maratonløb, satte Team Danmark sig for at undersøge årsagerne.

Et team med Majke Jørgensen, sportsernæringskonsulent, sportsfysiolog Peter Møller Christensen og bioanalytiker Susanne Jørgensen gennemgik sammen med Abdi Ulad et testforløb på fire dage i maj og juni med en uge imellem.

På hver af de fire dage løb Abdi Ulad 21 km i maratontempo, og han blev målt på væsketab, kernetemperatur, svedrate, salttab, blodsukker, forholdet mellem sukker- og fedtforbrænding og præstationsevne.

To dage var kontroldage, hvor Abdi Ulad fulgte sine normale rutiner, de andre to interventionsdage, hvor han fik besked på, hvilke rutiner han skulle ændre på. Ved at veje ham før og efter de 21 km’s løb kunne de på baggrund af differencen i vægt estimere, hvor mange liter væske han tabte under testen.

Tabte 3 liter væske på 21 km.

Det viste sig, at hans væsketab var op til hele 3 liter.

”Han må godt tabe en lille smule og være en lille smule dehydreret efter en træning som den. Målet er ikke at være 100 procent velhydreret, for en vis grad af dehydrering hæmmer ikke nødvendigvis præstationen. Hvis Abdis væsketab til testen blev overført til den fulde distance, ville det dog svare til en dehydreringsgrad på 5-8 %, da han har en meget høj svedrate,” forklarer Susanne Jørgensen.

Teamet konstaterede på baggrund af testforløbet, at problemet var dehydrering. Abdi Ulad drak alt for lidt under løbet, mens testene ikke viste klare tegn på, at han manglede sukker, som er den væsentligste kilde til energi for en maratonløber på Abdi Ulads niveau.

Skulle lære at drikke mere

”Som resultat af den høje svedrate har Abdi brug for ca. 250 ml pr. depot, men drak kun i omegnen

af 30 ml. Det var svært for Abdi at drikke mere under løb, så det skulle han lære,” siger Susanne Jørgensen. Abdi Ulad var selv meget interesseret og gjorde en stor indsats for at sikre, at teamet fik et godt
datagrundlag til testene.

”Han er nervøs for at kollapse, og det må jo også have været en meget ubehagelig oplevelse,” forklarer Susanne Jørgensen.

I en periode på to måneder var teamet i kontakt med Abdi Ulad, der selv førte logbog over træningspas, intensitet og udsving i kropsvægt. Han skulle lære at drikke tilstrækkeligt, særligt under løb ved høj hastighed. Strategien begyndte at virke på de lange træningspas, og teamet vurderede, at han var klar til
VM i London...

Læs resten af historien bag Abdi Ulads toppræsentationer i fagbladet nr. 10 - 2017

Fagbladet nr. 10 2017
Fagblad

Danmark – og dbio – for velfærd; vær med til at sige aktivt fra. Og til!

Særligt benyttede sider på dbio.dk