2017 kommer med nye dagpengeregler

Målet med den nye dagpengereform, der træder i kraft i 2017 er at skabe et bedre, mere trygt og gennemskueligt dagpengesystem. Få overblikket her.

Nyhed
Jobcenter ledig
Pr. 2. januar 2017 træder den nye dagpengereform i kraft. Med de nye regler bliver det blandt andet muligt at forlænge dagpengeperioden. Foto: Colourbox

​Af DSA kommunikation

Folketinget har vedtaget en ny dagpengereform, der betyder nye regler på dagpengeområdet. Her er de fire vigtigste ændringer, der træder i kraft efter nytår.

Hvis du løber tør for dagpenge i 2017, kan du veksle de arbejdstimer, du har haft i dagpengeperioden, til dagpenge. Den nye reform skal sikre, at du bliver belønnet for alle de timer, du arbejder, mens du er ledig.

Derfor tæller hver en arbejdstime, uanset løn og hvilket fag, du arbejder indenfor. Allerede nu tæller hver time, du arbejder med i din opsparing og giver dig ret til forlængelse.

1 arbejdstime giver 2 timers dagpenge

Bruger du din 2-årige dagpengeret op efter 2. januar 2017, kan du forlænge din dagpengeperiode med arbejdstimer.

De timer, du har arbejdet, efter du blev ledig, kan du veksle til dagpenge i forholdet 2 til 1. Har du f.eks. arbejdet 300 timer, kan du få dagpenge i yderligere 600 timer. Det svarer til 16 ekstra uger med dagpengeret (600/37).

Nye dagpengesatser til nyuddannede

Fra 2. januar 2017 bliver dagpenge til nyuddannede udbetalt med 2 forskellige satser, alt efter om du har børn eller ej. 

Har du forsøgerpligt overfor børn under 18 år, er dimittendsatsen uændret og forsat 82 pct. af højeste dagpengesats. Det svarer til 15.080 kr. om måneden (2017-tal).

Har du derimod ikke forsøgerpligt overfor børn, er dagpengesatsen 71,5 pct. af højeste dagpengesats . Det svarer til 13.152 kr. om måneden (2017-tal).

Seniormedlemskab

Personer, der har nået folkepensionsalderen, får nu mulighed for et særligt seniormedlemskab i DSA.

Medlemskabet giver dog ikke ret til dagpenge, men hjælp og sparring til jobsøgning, fortsat tilknytning til faget og relevante tilbud til dig i den tredje arbejdsalder.

Et seniormedlemskab koster kun administrationsbidraget, der i 2017 ligger på 80 kr. om måneden.

Dagpenge til dimittender på korte uddannelser

Fra 1. januar 2017 kan du få dagpengeret, hvis du afslutter en erhvervsuddannelse, der er normeret til 18 måneder - også selv om studietiden er kortere end 18 måneder.

Overgangen til nye regler

Der er ingen overgangsregler, så hvis du er ledig på det tidspunkt, reformen træder i kraft, bliver du omfattet af de nye regler med det samme. Vi sender en vejledning til dig, hvis du overgår til nye regler.

Særligt benyttede sider på dbio.dk