20 nye bioanalytikerkandidater hvert år

Ikke færre end 20 bioanalytikere læser videre på universitetet - hvert år. Det er langt flere end forventet, og og de er efterspurgte på arbejdsmarkedet og har lavere ledighed end andre akademikere.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

web_sdu_presse
Bioanalytikere med lyst til mere uddannelse kan blandt andet læse den sundhedsfaglige kandidatuddannelse på Syddansk Universitet. Foto: Lars Skaaning/SDU

I perioden 2007–14 er der dimitteret 157 kandidater med bioanalytikerbaggrund. Det vil sige, at der hvert år kommer cirka 20 nye kandidater ud på arbejdsmarkedet, parate til at konkurrere med andre akademikere om stillingerne.

Og hvordan går det så med disse kandidater? Det er et af de forhold, som Danske Bioanalytikere - dbio har undersøgt. Og konklusionen er, at kun et fåtal af de nye kandidater ikke får job. Sammenlignet med andre naturfaglige akademikere har bioanalytikerkandidaterne en lav ledighed på cirka seks procent et år efter endt uddannelse.

Kun humanbiologerne kan matche den beskæftigelsesgrad.

Bioanalytiker_og_akademiker_hvad-laver-de
Jobindhold for akademiske bioanalytikere. Knap halvdelen arbejder med forskning/udvikling. Grafik: Infogr.am 

Får akademiske og lederjob 

Myten om at de nye kandidater ikke kan få job, der matcher deres erhvervede kvalifikationer, og at mange går tilbage til stillinger som basisbioanalytiker passer ikke.

Danske Bioanalytikeres undersøgelse viser, at hele 85 procent af kandidaterne med bioanalytikerbaggrund bliver ansat i akademiske eller ledende stillinger.

Kun syv procent er efter kandidateksamen ansat i basisstillinger uden akademisk indhold.

Halvdelen forlader dbio

Fra 1. april i år kan akademikere indplaceres på en ny lønskala som et resultat af overenskomst 2015. Lønskalaen svarer til det, som akademikerne får.

Måske vil det få flere af de nyuddannede kandidater til at blive ved med at være medlem af  fagforeningen Danske Bioanalytikere. I dag er det over halvdelen, der forlader dbio efter endt eksamen.

dbio har også undersøgt, om der er forskel på de stillingskategorier hhv. medlemmer og ikke medlemmer ansættes i. Undersøgelsen konkluderer, at der er en svag tendens til, at flere af de kandidater, som vælger at fortsætte som medlem i dbio, bliver ansat i mere velkendte bioanalytikerstillinger som f.eks. leder eller forskningsbioanalytiker. 

Bioanalytiker_og_akademiker_hvadlaeserde
Når bioanalytikerne læser videre, vælger to procent teknoantropologi. Grafik: Infogr.am

Cand.scient.san mest populær

En af de allerførste kandidatuddannelser på universitetet, som det blev muligt at tage for bioanalytikere og andre med en mellemlang videregående sundhedsuddannelse, er cand.scient.san.

Og det er da også denne uddannelse, som de allerfleste bioanalytikere indtil videre vælger. Hele 57 procent tager en sundhedsfaglig kandidatuddannelse, mens biomedicinsk teknik tiltrækker 12 procent og klinisk videnskab og teknologi otte procent.

OM UNDERSØGELSEN

​Sådan er undersøgelsen foretaget

  • Datatræk fra Danmarks Statistik
  • Stikprøve af navngivne akademiske bioanalytikere
  • Fokusgruppeinterview

Særligt benyttede sider på dbio.dk