1600 tillidsrepræsentanter til stormøde før konflikt

”Arbejdsgiverne opfører sig som budgetbisser," sagde formanden for Dansk Sygeplejeråd til stormøde for tillidsrepræsentanter i denne uge. 1600 tillidsrepræsentanter - heraf over 130 tillidsrepræsentanter fra dbio - var mødt op til en status på OK18.

Nyhed
120318_OK18_244837
Sundhedskartellets forhandlingsdelegation, hvor dbio-formand Bert Asbild har posten som næstformand. Foto: Nikolai Linares​

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Tivoli Hotel's personale bar ekstra stole ind i den store sal, og de sidst ankomne måtte op på balkonen for at få en plads.

Udsigten til snarlig strejke og en massiv lockout fik tillidsrepræsentanter fra hele landet til at strømme til.

I alt 1600 tillidsrepræsentanter fra alle de 11 organisationer i Sundhedskartellet mødtes den 12. marts i København til stormøde for at forberede sig til den kommende konflikt.

En løsning for alle

Sundhedskartellets formand og formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen bød velkommen:

”Der er behov for grundlæggende forandringer, og jeg håber, at OK 18 bliver den overenskomst, hvor det sker. Det er selve retten til forhandling, der er på spil. Arvesølvet, nemlig retten til at forhandle og nå frem til en aftale."

Grete Christensen betonede, at det denne gang er samtlige organisationer i det offentlige, som står tæt sammen. Kravet er en løn, der matcher den forventede lønstigning i det private, nemlig en ramme på 8 mod arbejdsgivernes bud på 6,8 procent.

”De offentligt ansatte skal også have andel i det opsving, som aktuelt er i samfundet”, sagde hun.

Men konflikten handler ikke kun om løn, om retten til forhandling og om en betalt frokostpause.

”Der er en logisk sammenhæng mellem den måde, man behandler sine ansatte på, og kvaliteten af det man får. Forestillingen om, at de ansatte alene er en udgift – tal i et regneark, som skal minimeres eller flyttes rundt på - er et kedeligt menneskesyn. Arbejdsgiverne opfører sig som budgetbisser. Det er OGSÅ det, den her konflikt handler om”, sagde Grete Christensen.

Magtforholdet er ulige 

Grete Christensen talte også om den asymmetri i forhandlingerne, der gør at arbejdsgiverne hele tiden sidder med trumfen.

”Fra lønmodtagerside er vi oppe mod meget stærke kræfter. Jeg siger ikke, at arbejdsgiverne skal fratages deres konfliktvåben, lockouten. Men det er et problem, når arbejdsgiveren samtidig også er statskasssebestyrer og lovgiver. Det bliver meget hurtigt de stærkes ret”, sagde hun. 

Når offentlige arbejdsgivere lockouter så massivt, og i mange tilfælde helt lukker arbejdspladser ned, sparer de penge til lønninger, mens fagforeningernes strejkekasser til gengæld tømmes.
 
"Vi bliver trygge af at se jer her.  I er forposten. I møder medlemmerne. Vær imødekommende, selvom det er 25. gang, I møder et spørgsmål. Vær også opmærksom på lederne. Sørg for at få et godt samarbejde med dem," sagde Danske Bioanalytikers formand Bert Asbild til hele forsamlingen fra talerstolen, hvor han stod sammen med Sundhedskartellets forhandlingsdelegation.
 
Derefter samledes over 130 af tillidsrepræsentanterne i dbio til orienteringsmøde. Emnerne var bl.a. nødberedskab og konfliktlån under en eventuel konflikt.

I næste uge - uge 12 - er der medlemsmøder​​​ over hele landet, for de medlemmer, som kan blive berørt af konflikten.

Særligt benyttede sider på dbio.dk