Regeringens flytteplaner påvirker også bioanalytikeruddannelsen

Bioanalytikeruddannelsen får en ny filial i Kalundborg, hvor Novo Nordisk ligger. "Samarbejdet med det private erhvervsliv kan være spændende, men vi skal passe på, vi ikke mister samarbejdet med de andre professionsuddannelser," mener dbio´s næstformand.

Nyhed
Absalon_nu_Kalundborg
De studerende på bioanalytikeruddannelsen Absalon kommer i fremtiden til at kunne læse nogle af deres fag i Kalundborg også. Foto: Daniel Brøns, Absalon  

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Af Kir Klysner, journalist

Allerede til september 2018 vil studerende kunne følge fag på bioanalytikeruddannelsen i Kalundborg. Det sker som led i regeringens nye udflytningsplan, som blev præsenteret i dag den 17. januar 2018.

Det er bioanalytikeruddannelsen Absalon, som starter en såkaldt uddannelsesstation i Kalundborg for bioanalytikerne. Her vil de studerende kunne tage op til halvdelen af den teoretiske del af uddannelsen. De studerende vil altså forsat skulle følge fag på bioanalytikeruddannelsen i Næstved.

​Fasthold samarbejdet med andre faggrupper 

Ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), så er det bevidst valg, at uddannelsen placeres i samme by som Novo Nordisk. Det siger hun til DR Nyhederne. 

”Det her vil vi følge tæt. Der er nogle spændende muligheder for bioanalytikere i det private erhvervsliv efter deres uddannelse, og vores studerende har mulighed for at tage kliniske uddannelses moduler i en privat virksomhed. Men den kliniske uddannelse foregår primært i sundhedsvæsenet, og det er altafgørende for patienternes forløb i fremtiden, at bioanalytikere allerede på uddannelsen samarbejder med studerende på andre professionsuddannelser. Det sker på uddannelsen i Næstved, hvor de ​samarbejder med de studerende på ergoterapeut-, fysioterapeut- og sygeplejeuddannelsen, og det skal vi holde fast i,” mener Martina Jürs, 1. næstformand i Danske Bioanalytikere. 

Det er lige nu sådan, at flere bioanalytikere vælger kliniske uddannelse i private virksomheder i modul 13.

Kan styrke uddannelsesmiljøet

På Absalon er de gået i gang med at planlægge det praktiske. Bioanalytikerne kommer til at være på samme campus som den nystartede uddannelse for diplomingeniører i Bioteknologi. Rektoren glæder sig over, at studiemiljøet bliver styrket med de nye bioanalytikerstuderende.

”Flere undervisere og studerende giver et større og stærkere uddannelsesmiljø i byen. Og så glæder vi os til at samarbejde med både offentlige og private virksomheder i Nordvestsjælland om en uddannelse med tråde ind i både sundhedsvæsenet og industrien. Det vil også styrke bioanalytikeruddannelsen, at der bliver et uddannelsestilbud i både Næstved og Kalundborg,” siger rektor Camilla Wang i en pressemeddelelse. 

Der er fire andre steder i Danmark, hvor man kan uddanne sig til bioanalytiker. Det er i Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

I Næstved, som altså nu får en uddannelsesstation i Kalundborg, er der optag én gang om året. Næste hold starter i uge 36. 

I regeringens udflytningsplan er der i alt 10 uddannelser, hvilket omfatter op til 1000 nye uddannelsespladser, som rykker til nye byer.​​​​​​

Regeringen præsenterede den 17. januar 2018 en ny udflytningsplan. Planen hedder ”Bedre Balance II”.

Denne gang skal 4024 arbejdspladser flyttes ud i provinsen. Derudover skal der skabes op med 1000 nye uddannelsespladser i 10 byer. Det er blandt andet i Kalundborg, hvor der kommer en ny filial af bioanalytikeruddannelsen. Andre uddannelser er f.eks. diplomingeniøruddannelsen i Holstebro og produktionsteknologi i Nykøbing Falster.

Det er anden gang, at regeringen flytter job ud i provinsen. Det skete også i 2015, hvor 3900 job flyttede væk fra København.

Kilde: dr.dk 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk